Singurul derivat fenciclidinic (fenilciclohexypiperidina) aprobat pentru uz clinic.Acest grup este caracterizat de o anestezia aparte, numita anestezie disociativa, caracterizata prin analgezie marcata, stabilitate cardio-respiratorie si efecte spihotice la revenire.
Cu un ph de 3.5-5.5, apropiat de cel endogen, greutate moleculara mica, ketamina penetreaza foarte bine bariera hemato-encefalica.Dupa doza standard ( 2 mg/kgc iv ) anestezia dureaza 10-15 min cu revenire la orientare completa in 15-30 min.Acest lucru este datorat unei redistribuiri intercompartimentala ( compartiment central 20-100 L ) relativ timpurie. T 1/2 = 11-16 min.
Ketamina poate fi administrata iv, im, po, sau intra-rectal.Dupa adm im, timpul de latenta este de 5 min cu un peak plasmatic si clinic de 20 min.Au fost recent introduse noi cai de administrare a ketaminei sub forma de vapori inhalatori sau de unguent topic, folositi predominant la copii.
Clearance-ul sistemic al anestezicului este dat de suma clearance-urilor diferitelor căi de eliminare (hepatic, renal, pulmonar, digestiv). Clearance-ul hepatic permite clasificarea anestezicelor în trei categorii în funcţie de rata extracţiei hepatice şi de fracţia liberă.Ketamina face parte din clasa II , anestezice cu extractie hepatica intermediara ( 25-60%) în care eliminarea depinde de coeficientul de extracţie hepatică şi de debitul sanguin hepatic: methohexital, ketamină, petidină, alfentanyl.
Principalul metabolit hepatic al ketaminei este norketamina.Administrarea diazepamului inhiba prin competitie N-demetilarea ketaminei si astfel scade clearence-ul hepatic al ei. facand-o mai putin influentata de travaliul cardiac si perfuzia sanguiva hepatica.
Efecte
SNC
Neurofarmacologia ketaminei ramane una deosebit de complexa.
- produce o stare cataleptica neobisnuita cu analgezie profunda, ochii pot ramane deschisi, reflexe de inghitire pastrate, dar nu neparat ca reflexe de aparare.
- analgezia destul de buna la doze mai mici decat cele ce determina pierderea starii de constienta.Ketamina asigura analgezie postoperatorie de lunga durata relativ buna daca a fost folosita ca agent de mentinere
- determina cresterea metabolismului, fluxului de sange si consumului de O2 cerebral, precum si a presiunii intracraniene. Aceste efecte sunt scoase in evidenta de o patologie intracraniala existenta.
- raspunsul cerebrovascular este pastrat si este posibila scaderea presiunii intracraniene prin hiperventilarea pacientului ( scazand CO2 arterial ) sau prin folosirea altor anestezice intravenoase
- reactii psihotice includ halucinatii in prima ora de revenire, acestea pot fi deosebit de intense : euforie, confuzie, frica. 1 din 3 adulti afirma acest tip de efecte.Incidenta tinde sa fie mai mare la adulti decat la copii, la femei decat la barbati si la cei cu probleme spihice pre-existente.Administrarea de substante anticolinergice sau muscarincolinolitice de tip central ( atropina ) cresc intensitatea halucinatiilor.Administrarea benzodiazepinelor diminua sau le inlatura total
Cardio-vasculare
In contrast cu alte substante anestezice, ketamina stimuleaza sistemul cardiovascular.
- mareste AV, presiunea arteriala si fractia de ejectie, impreuna cu consumul de O2
- presiunea vasculara pulmonara creste
- tahicardiile si hipertensiunile post administrare de ketamina pot fi combatute prin administrarea benzodiazepinelor sau a unui antagonist adrenergic ( alfa sau beta blocante )
- ketamina trebuie folosita cu retinere la pacienti cu : boala ischemica cardiaca orice natura sau grad, hipertensiune arteriala, anevrism
Sistem respirator
Ketamina produce depresie respiratorie minima si nu modifica raspunsul centrilor nervosi la nivelul de CO2.Depresia respiratorie se poate instala la folosirea asociata a altor anestezice.
Poseda un efect bronhodilatator moderat.Este de ajutor in anestezia unui pacient cu boala pulmonara.
Poate produce cresterea secretiilor salivare si traheobronsice cu aparitia unui laringospasm sau unei obstructii de cai aeriene.Efectele pot fi combatute prin administrarea unui antisialoreic ( bromura de glicopironiu ).
Efecte secundare
- mareste contractiile uterine
Ketamina nu are indicatii cu larga sustinere ci este doar promovata de entuziasti in diferite situatii clinice, in special anestezia pacientilor cu soc sau care sunt compromisi cardiovascular.
Ketamina poate fi deasemeni utilizata cand suportul logistic nu permite folosirea altui agent, exista un numar limitat de monitoare si O2 sau cand anestezia este data de un paramedic sau anestezist incepator.
Ketamina prezinta interes deoarece asigura o anestezie cu un bun control pulmonar si cardio vascular.
Ketamina mai poate fi filosita in schimbarea pansamentelor arsilor in doze subanestezice datorita analgeziei bune insa doar cand este de preferat anesteziei prin infiltrare sau anesteziei in bloc.
Doze
IV
1 - 4.5 mg/kgc adulti
0.5 - 4.5 mg/kgc copii
2 mg/kgc anestezie cu durata 5-10 min
IM
6.5 - 13 mg/kgc adulti
2.0 - 5.0 mg/kgc copii
10 mg/kgc anestezie cu durata 12-25min.poate fi mentinuta cu repetatea dozei initiale sau cu jumatate din doza initiala